Ajankohtaista

Nähtävää ja tekemistä Naantalissa

naantali auringonlasku

Naantali on Suomen lomapääkaupunki! Se sijaitsee lähellä Turkua ja sinne pääseekin Turusta monella eri tavalla. Alueelle liikkuu jatkuvasti busseja ja sinne voi matkustaa myös meriteitse, esimerkiksi höyrylaiva Ukko-Pekan kyydissä. Höyrylaiva lähtee Aurajoen varrelta ja merimatkan aikana matkustajat pääsevät ihailemaan Turun saariston kauniita maisemia ja pittoreskeja pitsihuviloita uimamajoineen. Lisäksi Ukko-Pekan kyydissä voi lounastaa tai illallistaa ja tarjolla on myös erilaisia virvokkeita.

Naantalissa saaristo on lähellä ja todella helposti saavutettavissa. Naantalin vanhasta kaupungista pääsee saaristoon aivan muutamassa hetkessä. Naantali kuuluu myös suosittuun Saariston Rengastiehen.

Naantalin vanha kaupunki on kaunis ja rauhaisa. Naantalin katukiviä onkin aikojen saatossa kulkenut jos minkälaista kulkijaa: katuja ovat tallanneet muun muassa birgittalaisnunnat, sukankutojat, kuvernöörit, porvarit ja presidentit. Vanhan Naantalin kiertely ja tutkiminen vievätkin matkustajan unohtumattomille tarinapoluille suoraan menneisyyteen.

Luostarielämää

Vanhassa kaupungissa on mahdollista eläytyä keskiajan birgittalaisnunnan elämään. Se onnistuu opastetulla kierroksella, jossa ryhmä johdatetaan suoraan 1400-luvun luostarin tunnelmiin. Oppaan johdolla voi laulaa samoja liturgisia sävelmiä, joita sisaret ovat laulaneet yli 500 vuotta sitten. Lisäksi syvennytään myös birgittalaisluostarin arkeen, ja tämä tehdään tutkimustietoihin nojaten. Tämän opastetun kierroksen lisäksi Naantalissa on mahdollisuus osallistua myös kierrokseen, jossa tutustutaan tarkemmin alueen luostarielämään keskiajalla ja 1500-luvulla. Tällä kierroksella turisti pääsee tutustumaan Naantalin luostarikirkkoon ja Naantalin museoon, jossa on nähtävissä esimerkiksi Birgittalaisluostarin pienoismalli.

nunna luostarissa

Naantalissa, Luonnonmaan saaressa sijaitsee Kultaranta. Se on Suomen tasavallan presidentin kesäasunto. Huvilatila on pinta-alaltaan jopa 54 hehtaaria ja se koostuu useista puistoista, rakennuksista ja eri kasvihuoneista. Matkailijat pääsevät kesäisin tutustumaan muoto-sekä hyötypuutarhaan. Kultarannan päärakennus, jylhä graniittilinna Villa Kultaranta sijaitsee huvilatilan korkeimmalla paikalla. Sinne tasavallan presidentti perheineen saapuu viettämään kesää kesäkuun alussa ja poistuu elokuun puolivälin paikkeilla. Joka vuosi Kultarannassa käy noin 18 000 vierailijaa.

Tekemistä lapsiperheille

Lapsiperheille Naantalissa on paljon tekemistä. Legendaarinen Muumimaailma joka ei sen suuremmin esittelyitä kaipaa, sijaitsee Naantalissa. Muumimaailman kohderyhmää ovat aivan perheen pienimmät. Hiukan isommille, alakouluikäisille lapsille on tarjolla suuren seikkailun tuntua Seikkailupelisaari Väskessä. Väski on avoinna kesäaikaan joka päivä klo 11-18 välisenä aikana. Seikkailu alkaa jo matkalla saareen: kaljaasi nimeltä Marina kuljettaa seikkailijat edes ja takaisin. Lapsiperheitä miellyttää varmasti myös kierrokset Risto Räppääjä -elokuvien jalanjäljillä. Tämä kierros johdattaa vieraat elokuvien oikeille kuvauspaikoille. Vanhaa Alpo-kissaa etsitään kierroksen aikana Naantalin vanhan kaupungin kaduilta ja pieniltä kujilta. Kierrokset ovat opastettuja ja ne kestävät noin tunnin verran. Ne on suunniteltu noin 5-15-vuotiaille lapsille ja tietenkin kaikille lapsenmielisille.

Näiden nähtävyyksien ja opastettujen kierrosten lisäksi Naantali pursuilee tehtävää ja nähtävää, joten lomakohteeksi kannattaakin ottaa Turun saariston alue; tekemistä riittää jopa viikoiksi!

Rannikkokaupunki Kotka

ktoka

Kotka sijaitsee Kymenlaaksossa, Suomenlahden rannalla. Se valittiin vuonna 2015 Suomen parhaaksi rannikkokaupungiksi Ylen Puoli seitsemän -ohjelman suuren suosion saavuttaneessa katsojaäänestyksessä. Ääniosuus oli aivan ylivoimainen!

Historiaa

Kotkan alueella on pitkä historia, joka sai alkunsa virallisissa kirjoissa jo vuonna 1642, kun Kymi itsenäistyi omaksi seurakunnakseen. Kaupungistuminen vaikutti Kotkan syntyyn, sillä vuonna 1879 Kymistä erotettiin ensin Kotkan kaupunki ja vielä 1951 myös Karhulan kauppala. Kuntaliitos, joka tehtiin vuonna 1977, sai aikaan sen, että Kotkan kaupunki kuitenkin jälleen laajeni ja tänä päivänä se käsittääkin lähes kaikki alueet, jotka ovat eri aikoina kuuluneet Kymiin.

koootk

Saaristo

Kotkan saaristo on kaunis ja paikoin todella karukin. Saaristossa on nykyään paljon uusia kohteita, kuten armeijan käytöstä poistuneet Rankki ja Kirkonmaa. Ne ovat saaria, joita on viime aikoina kunnostettu erityisesti matkailukäyttöön. Saarilla on paljon rehevää luontoa, joka johtuu siitä että saarilla ei juuri koskaan ole harjoitettu minkäänlaista metsänhoitoa.

Varissaari on vanha linnakesaari aivan Kotkan edustalla. Aikoinaan siellä oli Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluva Forth Elisabeth, ja nykyään saarella onkin nähtävissä tuolta ajalta peräisin olevia linnoitusrakenteita ja raunoita. Merimatkaa tälle saarelle kertyy mantereelta vain vaivaiset kymmenen minuuttia. Varissaaressa on uimaranta, rantalentiskenttä ja lisäksi sieltä voi vuokrata SUP-lautoja. Upeat maisemat tarjoavat myös hienon mahdollisuuden patikointiin. Paikalliset tulevat Varissaarelle myös retkieväidensä kanssa viettämään rattoisaa kesäpäivää.Saarella toimii suosittu ravintola Vaakku, jonka menu vetää vertoja isompien kaupunkien ravintoloille. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Jos ruokalistalla on korvasienikeittoa, tilaa se. It is to die for.

Näkemisen arvoiset paikat ja maisemat eivät toki rajoitu vain saaristoon, vaan myös mantereen puolella on tarjottavaa matkailijoille. Sapokan venesatama sijaitsee aivan Kotkan keskustan tuntumassa ja sen lähistöltä löytyy paljon palveluita ja runsaasti kiinnostavaa nähtävää. Satamalaiturin välittömässä läheisyydessä sijaitsee Maretarium. Siellä vierailijat pääsevät tutustumaan Itämeren eläimistöön. Itse Sapokanlahti on siis vierasvenesatama, jossa suurimmat veneet voidaan kiinnittää kylkikiinnityksellä Kotkan Kantasataman puolelle. Sapokka alueena on kesäisin täynnä elämää: siellä vietetään muun muassa kalamarkkinoita ja etenkin viikonloppuisin paikalliset istuvat iltaa merenrannan terasseilla ja kahviloissa.

Kotkassa järjestetään joka kesä Kotkan Meripäivät, jotka ovat myös kokemisen arvoiset. Joka vuosi esiintyjälista on todella vaikuttava ja julkkikset kuten Teemu Selänne parkkeeraavat jahtinsa Kotkaan niiden ajaksi. Jos Meripäivät ja Kotka kelpaavat Teemulle, ne kelpaavat myös sinulle.

Turun saaristo, tutustumisen arvoinen pala rannikkoamme

rannikko

Turun saaristoa on usein tituleerattu palana kauneinta Suomea, eikä se ole yhtään liioiteltua. Se hurmaa kävijän kuin kävijän kauneudellaan ja puhtaudellaan. Paikka on suorastaan täydellinen kiireettömyydestä nauttiville, ja toki alueella on tarjota paljon myös aktiivisemmille ihmisille. Saaristosta löytyy monipuolisesti aktiviteetteja, mutta mielettömän elämyksen se tarjoilee jo pelkällä olemassaolollaan: saaristo on täynnä toinen toistaan upeampia maisemia ja idylliseen saaristolaistunnelmaan pääsee monessa paikassa. Kauniit saaristolaiskylät hurmaavat matkailijat autenttisuudellaan, ja paikoin tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt.

Veneillessä saaristosta saa todennäköisesti parhaan tuntuman, mutta alue on loistava liikkua ja tutkia myös muilla kulkuneuvoilla, kuten polkypyörällä tai moottoripyörällä. Ilahduttavaa on, että saaristoon pääsee hyvin myös linja-autolla. Lossit ja erilaiset vesitaksit liikennöivät etenkin kesäisin alueella säännöllisesti, joten liikkuminen on tehty todella vaivattomaksi. Alueelta löytyy myös useita kauniita siltoja, joita pitkin pääsee liikkumaan saarten välillä.

Luonto Turun saaristossa on monipuolinen ja kaunis. Meri lumoaa puhtaudellaan, ja paikoin on mahdollista nähdä aivan kristallinkirkkaita vesialueita. Sisäsaaristo on äärettömän vehmas ja alueen eläin- ja kasvikunnasta löytyy hurja määrä Suomen luonnon harvinaisuuksia.

Varsinaiseen saaristoalueeseen kuuluu yli 20 000 luotoa ja saarta. Turunmaan saaristo on käsite, josta kuulee usein puhuttavan. Se tarkoittaa Paraisten kaupunkia ja Kemiön kuntaa, johon kuuluvat pienemmät Kemiö, Dragsfjärd ja Västanfrjäd. Paraisten osuus taasen koostuu pienemmistä kunta-alueista kuten Houtskär, Korppoo ja Nauvo.

Saariston Rengastie

Juuri helpompaa ja parempaa tapaa Turun saariston nähtävyyksiin ei ole kuin seurata reittiä nimeltä Saariston  Rengastie. Nähtävyyksien lisäksi reittiä noudattamalla pääsee kokemaan yhteensä kahdeksan eri lautan ja yhteysaluksen kyydit. Rengastietä kulkiessa ylittyy myös kymmenen suurta siltaa. Mielenkiintoista nähtävää on reitin varrella paljon: tutustumisen arvoisia kohteita ovat muun muassa Nauvon harmaakivikirkko ja Louhisaaren Kartanolinna. Kirkkoja on alueella muitakin  ja majakoitakin löytyy monta, niistä mainittakoon tässä erityisesti Bengtskärin majakka. Näiden lisäksi Turun saaristo kätkee uumeniinsa monia museoita ja luontotupia, joten nähtävää ja koettavaa todellakin löytyy useammallekin päivälle.

saaristo2

Aktiviteetteja

Alueella on paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja ravintoloita. Yöpyminen on jokamiehen oikeuksia mukaillen tietenkin mahdollista myös telttaillen. Aktiviteetteja on runsaasti: saaristossa on mahdollista esimerkiksi vaeltaa, pelata golfia, pyöräillä, meloa, kalastaa ja ratsastaa.

Kuvankaunis Kaskinen

Kaskinen

Kaskinen on pieni, 1300 asukkaan rannikkokaupunki Pohjanmaalla. Se onkin väkiluvultaan Suomen pienin kunta, ja pinta-alaltaan toiseksi pienin, heti Kauniaisen jälkeen. Kauneutta, idyllisyyttä ja tunnelmallisuutta tästä pienestä pitäjästä ei kuitenkaan puutu. Ehkäpä tunnetuin Kaskisten tapahtuma on vuosittain järjestettävät Kaskisten Kalamarkkinat. Tapahtumia löytyy kuitenkin näin pieneksi paikaksi yllättävän paljon, ympäri vuoden, ja kaikki tapahtumat pääsetkin katsomaan Kaskisten Kaupungin sivulta.

Mikä tekee Kaskisesta vierailun arvoisen?

Tästä kuvankauniista, pienestä rannikkokaupungista löytyy myös idyllisen tunnelmallinen ravintola nimeltä Sininen hetki. Luonnollisesti kauneinta kaupungissa on meren ranta, ja unelma onkin omistaa vene ja venepaikka Kaskisista. Sijainniltaan Kaskisista on lyhyt hieman isompaan pitäjään, Kristiinankaupunkiin. Tämäkin on kuitenkin melko pieni, joten jos suurempiin kaupunkeihin halajaa, on syytä suunnata Vaasaan tai Seinäjoelle. Vaasaan on matkaa Kaskisista vaivaiset 82km, kun taas Seinäjoelle ajomatka kestää noin 1,5 tuntia, matkan ollessa 94km.

Kaskinen on niin kaunis, että sen pienet ja idylliset kalastuslaiturit ja satamat ovat innoittaneet myös taidemaalareita paikalle. Kauniimpia ovat kesäillat laiturin nokassa nautiskellen ilta-auringosta ja vaikkapa herkullisesta piknikistä vaikkapa mansikoiden, patongin, viinirypäleiden ja kuplivan juoman kera. Talot ovat suurimmaksi osaksi vanhoja puutaloja punaisin tai pastellinvärisin maalein. Jos et siis ole maalaamisen ystävä, voit ikuistaa kauniit kujat ja talot valokuvin, tai vaihtoehtoisesti vain ihastellen niitä ja eläen hetkessä.

Kannattaa ehdottomasti käydä myös Kaskisten Majakalla. Muita mahtavia vinkkejä nähtävyyksistä, sekä idyllisistä majapaikoista sekä ravintoloista löytyy myös Visit Kaskisten sivuilta. Vaikka tarjontaa paikkakunnalla ei ole määrällisesti paljoa, on laatu ja viihtyvyys kuitenkin hyvä. Talvella lähistöltä löytyy jopa laskettelukeskuksia, nimittäin Snowpark Parra Teuvalta, sekä Sotkanrinteet Kauhajoelta.

Puutalo Kaskisissa

Kaksikielisyys kunniaan

Kuten suuri osa länsirannikon kaupungeista ja kunnista, on Kaskinenkin kaksikielinen. Enemmistö asukkaista puhuu kuitenkin suomea. Ruotsinkielisiä on Kaskisissa noin 29%. Ihmiset ovat kuitenkin ystävällisiä, joten vaikka ei ruotsin kieli olisikaan hallussa, onnistuu kommunikaatio kuitenkin aina jollain tavalla. Suosittelenkin omasta kokemuksesta lämpimästä suuntaamaan vaikkapa lyhyen kesälomareissun Kaskisiin. Se on kiva paikka vierailulle vaikka vain yhdenkin päivän päiväretken ajan.

Uudenkaupungin uusi elämä

uusikaupunki-keskusta

Vaikka Uusikaupunki on kooltaan suhteellisen pieni, on se noussut erittäin laajaan kansalliseen tunnettavuuteen. Kaupungin 15 390 asukkaan määrään nähden on tapahtunut raju muutos, kun teollisuus on alkanut porskuttaa uudella tavalla eteenpäin. Alueen tulevaisuus näyttää kaiken kaikkiaan erittäin valoisalta.

Rannikolla sijaitseva Uusikaupunki on noussut eläväisyydessään aivan uudelle tasolle, kun paikkakunnan teollisuus on saanut aivan uudenlaista nostetta. Saksalaisen luksusmerkki Mercedes-Benzin autoja valmistava Valmet Automotive on kasvattanut toimintaa todella korkeille mittasuhteille, mikä näkyy esimerkiksi jatkuvien rekrytointien tarpeellisuutena. Syksyllä tehtaalle on palkattu satoja henkilöitä, mutta seuraavalle kierrokselle on arvioitu, että rekrytointitarve on jopa tuhannelle henkilölle.

Asunnot menevät saman tien

Uudenkaupungin autotehtaan menestys näkyy niin ikään kaupungin muilla osa-alueilla. Asunnot menevät kuin kuumille kiville, sillä kauppaa syntyy jatkuvasti. Toimituksen saamien tietojen mukaan vuokralle tarjottavat kohteet menevät välittömästi, joten se onkin erittäin otollinen kohde esimerkiksi asuntosijoittamisen kannalta. Paikalle rakennetaankin tällä hetkellä moduuliasuntoja, jotka ovat liikuteltavia asuinpaikkoja.

Alueen hintataso onkin edelleen kohtuullinen, sillä asuntoja saa halvimmillaan muutamilla kymmenillä tuhansilla. Kohtuulliset asumiskustannukset mahdollistavatkin, että ihmisten on mahdollista elää hyvää elintasoa ja maksaa kohtuullista hintaa vuokra-asunnoista.

Palvelut paranevat

Sievästä puutaloalueestaan tunnetun Uudenkaupungin työtilanteen kohentuessa kaupunki voi myös nauttia lisääntyneistä verotuloista. Vaikka palveluja täytyykin tarjota niin päiväkotien kuin terveyspalveluiden muodossa, saa alue siitä hyödyt moninkertaisesti. Tämä luonnonkaunis seutukunta oli ennen hyvinkin riippuvainen mökkiläisistä, jotka piristävät kesäkautta. Tilanne on kuitenkin muuttunut, kun tehdas on tuonut uutta eloa katukuvaan ja ostovoimaisia asukkaita, jotka käyttävät mielellään paikallisia palveluita ympäri vuoden.

Töitä ei tule pelkästään tehtaalle, vaan välillisiä työpaikkoja syntyy muun muassa paikallisiin ravintoloihin, kauppoihin ja kahviloihin. Jokainen alueella kulutettu euro luokin monia uusia uramahdollisuuksia, joihin voi työllistää sopivia kandidaatteja.

Pietarsaari

pietarsaari

Pietarsaaressa, eli Jeppiksessä jokainen voi olla oma itsensä. Tämä Pohjanmaan maakunnassa sijaitseva noin 19 000 asukkaan asuttama Suomen kaupunki tarjoaa letkeää meininkiä jokaiselle sitä kaipaavalle. Kaupunki on kaksikielinen, josta 56 prosenttia puhuu ruotsia ja 38 prosenttia suomea. Kaupunki on tunnettu upeasta erityisesti historiastaan. Pietarsaaressa on monia historiallisia nähtävyksiä, joita kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Nähtävyyksiä ovat muun muassa Skata, Vanha Satama, Pedersören keskiaikainen kivikirkko sekä arktinen museo, Nanoq. Pietarsaari tunnetaan myös Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin syntymäkaupunkina.

Pietarsaari oli vielä ajanlaskumme alussa kokonaan veden peitossa. Toisen vuosituhannen alussa alueesta alkoi paljastua osia, ja ensimmäiset merenpinnan yläpuolelle kohonneet kohdat ovat myllymäellä, Jakobstads Gymnasiumin alueilla ja Kirkkorannalla. Tämä kaupunki liittyi mantereeseen vasta 1500-luvulla. Kaupungin vaakuna on peräisin De la Gardienin sukuvakunasta. Pietarsaaren väkiluku ylitti 1000 henkeä vasta 1800-luvun alussa.

skata

Skata tunnetaan Suomen suurimpiana yhtenäisenä puutalokaunpunginosana. Se oli merimiesten ja tupakkatehtaan työläisten kaupunki. Tämä kaupunginosa suojeltiin asemakaavalla vuonna 1982, ja tämän asemakaavan päätavoitteena on kauniin ja arvokkaan ympäristön säilyttäminen. Skata hurmaa vieralijat rauhallisella tunnelmallaan, värikkäillä taloilla sekä kapeilla hiekkakaduilla.

Vanha Satama, eli Gamla Ham on Pietarsaaren keskustan vieressä sijaitseva upea satama-alue. Satamassa on uimaranta, sekä Fanta Sea – vesipuisto. Satama on yksi Pohjanmaan parhaiten säilyneitä satamia, ja sen käytöllä on pitkä historiallinen merkitys.

Nanoq, Suomen ensimmäinen akrtinen museo tarjoaa aktista kulttuuria ja perinteitä. Täällä vieralija voi kokea eksoottisten rakennuksien ainutlaatuisen tunnelman, ja ihastella upeita maisemia. Museossa on myös kirjasto, jotka kertovat näistä kaikista edellä mainituista.

Pietarsaaressa sijaitseva Pedersören kirkko on peräisin keskiajalta. Se on Pohjanmaan vanhimpia, ja tämä kivikirkko rakennettiin todennäköisesti 1500-luvulla. Tämä kivikirkko kannattaa käydä kurkkaamassa, mikäli historia on lähellä sydäntä.

Rauman tapahtumia juhlavuotena

Rauma on pitkän historian omaava kaunis pikkukaupunki eteläisessä Satakunnassa. Se on Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki, ja juhliikin kotimaamme 100-vuotisjuhlien kanssa samaan aikaan 575-vuotispäiväänsä. Raumalla sijaitsee jopa kaksi Unescon maailmanperintökohdetta (Vanhan Rauman kaupunginosa ja Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue Lapin Kivikylässä), ja varsinkin kesäisin Raumalla järjestetään monia vuosittaisia tapahtumia, kuten Rauman Pitsiviikot, Raumanmeren juhannus, Rauma Summer Jazz ja Rauma Blues.

Tänä vuonna Raumalla järjestetään kuitenkin myös monia muita kulttuurillisia tapahtumia juhlavuoden kunniaksi. Alta löydät muutaman esimerkin ja syyn pistäytyä Raumalla tänä vuonna.

– 31.12.2016 muun muuassa Rauman kaupungintalon edustan puut, vesitornin ja Kiikartorni valaistiin juhlavuoden väreillä. Valot tulevat olemaan käytössä koko juhlavuoden ajan ja ovat näkemisen arvoisia.

– huhtikuuta Rauman museossa alkaa Rauman vanha asutus 1442-1684 -näyttely

– huhtikuuta järjestetään vuosittainen Rauma-päivä, jossa tänä vuonna keskitytään erityisesti kaupungin ja maamme historiaan.

– Rakennettu Raumalla – Made in Rauma näyttely Rauman Merimuseossa, joka avautui jo 19.3.2005 ja on esillä aina 17.12.2017 saakka. Näyttely kuvaa suomalaisen ja erityisesti raumalaisen laivanrakennusteollisuuden muutoksia itse laivanrakentajan näkökulmasta. Rauma on rannikkokaupunkina aina elänyt merestä, ja Merimuseo on erikoisen hyvä aloituspiste Rauman historiaan tutustumiseen.

– 22-30.7 Rauman perinteinen pitsiviikko, jonka tapahtumista suurin osa on ilmaisia kävijöille.

Kaikki Rauman kaupungin tapahtumat tälle vuodelle löydät täältä.

rauma2

Kemi – pohjoinen kaupunki rannikolla

kemi

Kemi (saamenkielellä Giepma) on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Lapin maakunnassa, Kemijoen suistossa. Kemissä on 21 597 asukasta. Maapinta-alaltaan Kemi on Lapin maakunnan kunnista pienin ja tiheimmin asuttu. Kemi tarkoittaa tallattua niittyä, jolle voi leiriytyä. Kemi on myös yksi rannikomme pohjoisimmista kaupungeista.

Kemi tunnetaan perinteisenä teollisuuskaupunkina ja sen suurimpia ykityisiä työllistäjiä kaupungissa ovat Stora Enson Veitsiluodon papaeritehdas sekä Karihaarassa toimivassa Metsä  Fibren ja Finnforestin puunjalostusteollisuus (saha, Kemin sellutehdas ja Kemin kartonkitehdas). Merkittävä teollinen työnantaja on myös Outokummun omistama Kemin kromikaivos, joka sijaitsee Elijärvellä Keminmaan puolella. Kemi on kohottanut imagoaan myös matkailukaupunkina. Kaupungin tunnetuimpia matkailunähtävyyksiä ovat muun muassa Kemin lumilinna, jäänmurtaja Sampo, tuulivoimapuisto, Kemin Jalokivigalleria ja Kaupungin Sisäsatama.

Kemissä on myös monipuolinen koulutustarjonta: viisi peruskoulua, lukio ja aikuislukia. Laajaa ammatillista koulutusta tarjoaa kaupungissa Ammattiopisto Lappian ja Lapin ammattikorkeakoulun Kemissä sijaitsevat yksiköt.

Kemissä on myös paljon monella mediatalolla toimipisteet. Kemin törkeimmät sanomalehdet ovat maakuntalehti Pohjolan Sanomat ja Lounais-Lappi. Lisäksi Kemissä sijaitsee Yleisradion Yle Kemin toimitus.

PS Kemi on kemiläinen jalkapallojoukkue, joka pelaa pääsarjatasolla Veikkausliigassa.

Vaasan monipuolinen kulttuuri

Vaasa on Pohjanmaan oma maakuntakeskus, joka sijaitsee Pohjanlahden rannikolla. Vaasa tunnetaan yliopistokaupunkina sekä se on merkittävä suomenruotsalaisen kulttuurin keskus. Vaasa on kielisuhteiltaan poikkeus, sillä kaupungin keskustan sisältävän yhtenäisen alueen naapurikunnissa ruotsinkieliset ovat enemmistönä. Itse Vaasassa asukkaita on kuitenkin 67 710, joista suomenkielisiä on 69.7% ja ruotsinkielisiä 22.7%. Vaasa on myös tunnettu monipuolisesti ja tasokkaasta kulttuuritarjonnastaan, joista haluaisimme kertoa tarkemmin tämän artikkelin yhteydessä.

vaasa

Upeita kulttuurielämyksiä

Vaasan kaupunki tarjoaa paljon erilaisia kulttuurimuotoja kuten musiikkia, teatteria ja käsitöitä. Vaasasta löytyykin jopa kaksi erilaista ammattiteatteria sekä museoita ja gallerioita. Musiikkia näkyy kaupunginorkesterin soittamana, oopperana ja erilaisina kuoroina ja ryhminä.

Ammattiteattereita löytyy kaksi; ylioppilasteatteri Ramppi sekä useat pienemmät teatteriryhmät.  Ylioppilasteatteri tarjoaa näytöksiä Ego-salissa sekä kesäisin kauniissa kesäteatterissa. Ramppi on perustettu vuonna 1991 ja se on Suomen ainoa virallisesti kaksikielinen ylioppilasteatteri. Kyseinen teatteri pyrkii tuomaan jäsenten lahjat esille käyttäen mahdollisimman paljon omia tekstejä ja ohjaajia. Teatterissa katsoja pääsee nauttimaan persoonallisista ja loistavista näytöksistä. Vaasalla on myös oma kaupungin teatteri, jossa ohjelmaa löytyy vuoden jokaiselle päivälle. Vaasan kaupungin teatteri saavutti 50 000 katsojan rajan vuonna 2016, mikä kertoo teatterin suosiosta. Vuonna 2016 katsojia keräsi erityisewsti Ronja Ryövärintytär, ja musiikkifarssi Espanjankärpänen. Topi Sorsakoskesta kertova musikaali On kesäyö toi myös paljon katsojia teatterille, sekä pohjalaisaiheinen Saman katon alla menestyi loistavasti. Mahtavien näyttelijöiden ja käsikirjoituksien vuoksi Vaasan vierailulla kannattaa käydä katsomassa jokin näistä suosituista näytöksistä.

Vaasan monipuoliseen kulttuuriin kuuluu myös kasinopelaaminen sekä netissä että vaasan omalla maakasinolla. Kasinopelaaminen on yleistynyt erityisesti nuorien aikuisten keskuudessa, mutta myös vanhempi sukupolvi on löytänyt hyvän tavan viettää vapaa-aikaa nettikasinoilla pelatessa. http://www.casino-pelaaja.com/ sivusto tarjoaa kattavaa lisätietoa nettikasinoiden toiminnasta sekä miten kasinoilla pelaaminen on yleistynyt viimeisimpien vuosien aikana.

Vaasan taideperintöä pääsee ihastelemaan jopa 25 erilaisessa museossa ja galleriassa. Näistä haluamme tuoda esille Tikanojan taidekodin, ja se onkin entisen kauppiasperheen kotiin perustettu taidemuseo. Täältä vieralija löytää sekä suomalaista että ulkomaista taidetta. Kokoelmaan kuuluu muun muassa Gustave Coubert, Honore Daumier, Edgar Decas sekä Pablo Picasso. Kesäisin Tikanojan taidekoti järjestää kesäisin laajoja teemanäyttelyitä, ja ohjelmaan kuuluvat myös matineat ja muut konsertit. Arvosteluiden paras museo on kuitenkin Pohjanmaan museo, joka sijaitsee Vaasan museokadulla. Tälle monipuoliselle museolle kannattaa varata paljon aikaa, sillä siellä on paljon nähtävää ja koettavaa. Museossa on muun muassa erilaisia taidekokoelmia, johon sisältyy myös esimerkiksi mielenkiintoisia luonnontieteen kokoelmia.

Musiikkia vieralija voi löytää esimerkiksi Vaasan kaupinginorkesterin tarjoamana. Kaupungin orkesteri perustettiin vuonna 1930 ja siihen kuuluu 31 muusikkoa. Vaasan kaupunginorkesteri ottaa huomioon erilaiset kohderyhmät, ja suunnittelevatkin esityksensä aina niiden mukaan. Tämä orkesteri on käynyt myös ulkomaan kiertueilla Kyproksella, Italiassa, Norjassa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa sekä Islannissa. Vaasasta voi löytää myös oopperan, erilaisia kamarimusiikkiryhmiä ja muita orkestereita. Kevyttä musiikkia pääsee nauttimaan kaupungin eri ravintoloissa, sillä ne täyttyvät ympäri vuoden monipuolisista bändeistä sekä tyyleistä. Vaasasta on kotoisin monia lahjakkaita artisteja ja muusikkoja. Tunnettuja Vaasalaisia yhtyeitä ja laulajia ovat esimerkiksi Klamydia sekä Lauri Tähkä.

Myöskään tapahtumakulttuuria ei ole Vaasasta unohdettu, vaan erilaisia tapahtumia riittää tässä rannikkokaupungissa aivan joka lähtöön. Erilaisia tapahtumia ovat muun muassa Taiteiden yö, Vaasan kuurofestivaali sekä Maailmanperintöpäivät. Ja koska tapahtumia löytyy melkeinpä jokaista sorttia, löytää niistä jokainen varmasti mieleisensä. Vaasa tarjoaa siis erilaisia tapahtumia ja kulttuurikokemuksia jokaiseen makuun. Jos seuraava kesälomakohde on vielä valitsematta, kannattaa ottaa suunnaksi Vaasa, ja lähteä nauttimaan kaikista kokemuksista mitä tällä Pohjanmaan kaupungilla on tarjota.

Suomen Turku julistaa joulurauhan

Näin joulun lähestyessä pikku hiljaa on hyvä jo valmistautua hiljentymään joulun rauhaan. Joulurauha monissa perheissä alkaakin perinteisen Joulurauhan julistamisen katsomisella vaikkapa televisiosta tai miksei jopa paikan päällä julistusta kuuntelemisella. Tämän päiväisessä kirjoituksessamme perehdymmekin hiukan Joulurauhan julistuksen historiaan ja tarkoitukseen.

Joulurauhan julistaminen on jo vanha perinne, jonka juuret juontavat aina Ruotsin vallan aikaan Suomessa. Perinne on säilynyt melkein katkeamattomana jo 700 vuotta, ja on katkennut vain muutamaan otteeseen, esimerkiksi isovihan ja miliisilakon aikaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että Suomen Turku on julistanut Joulurauhan aina 1300-luvulta lähtien. Joulurauhaa tarvittiin noina aikoina sen takia, että juhlapyhien mahdollistama vapaa-aika toi mukanaan levottomuuksia kansalaisissa. Lisäksi sodan vuosina sodankäynti perinteisesti haluttiin keskeyttää jouluaattona.

joulurauha3

Turun Vanhan Suurtorin Brinkkalan talon parvekkeelta Joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Radiossa julistus on kuultu joulusta 1935 lähtien, televisiosta tapahtumaa on voinut seurata aina 1983 lähtien kotimaassa ja vuodesta 1986 lähtien myös naapurimaastamme Ruotsista. Nykyään tapahtuma lähetetään myös ulkomailla asuville suomalaisille Ylen ulkomaanpalvelun kautta, ja tämä onkin hieno tapa muistaa ulkomailla asuvia suomalaisia.

Miksi joulurauhaa sitten vielä julistetaan tänäkin päivänä, vaikka esimerkiksi rauhaa rikkoneita ei enää uhkaa ankara rangaistus? Joulurauhan julistus on perinne, josta monet eivät halua luopua. Se johdattaa perheet joulun viettoon ja julistaa joulun alkaneeksi. Julistus muistuttaa joulurauhan alkamisesta, pyytää viettämään juhlapäivää sopuisasti, uhkaa rauhan rikkojia rangaistuksella ja tietysti myös toivottaa hyvää joulua.

Joulurauha julistetaan perinteisesti kello 12 Turun Vanhalla Suurtorilla Brinkkalan talon parvekkeelta. Julistuksen lukee Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen. Tapahtuma alkaa Jumala ompi linnamme -virrellä, ja tämän jälkeen Turun Tuomiokirkon kello lyö 12. Soittokunta soittaa Marsalkan hopeatorvet -alkufanfaarin ja julistus luetaan. Lopuksi lauletaan Maamme-laulu ja soittokunta soittaa Porilaisten marssin.

joulurauha2

Muita kaupunkeja, jotka myös julistavat oman joulurauhansa, ovat Naantali, Pori, Porvoo, Rauma, Uusikaupunki ja pohjoisessa osassa maata Tornio.

Alla olevasta videosta pystyy seuraamaan vuoden 2015 Joulurauhan julistusta tämän vuoden tapahtumaa odotellessa, ja tästä linkistä pystyy seuraamaan julistuksen sanat.