Nanoq-museo on Suomen ensimmäinen arktinen museo. Se avattiin yleisölle vuonna 1991 ja se sijaitsee Pietarsaaressa. Museon nimi on grönlanniksi jääkarhu. Museo esittelee arktisten alueiden kansoja, ilmastoa, kulttuuria ja luontoa. Museon on tarkoitus olla kunnioituksen merkki jäljellä oleville arktisille kansoille. Museo on rakennettu luonnon keskelle. Päärakennuksen innoittajana on toiminut Grönlantilainen turvemaja. Juuri siksi se soveltuukin niin hyvin luonnon keskelle.
Nanoq-museo – rakentaminen
Nanoq arktinen museo sai alkunsa vuonna 1988, jolloin sitä alettiin rakentaa. Silloin perustettiin myös yhdistys nimeltä Nanoq r.f. Kolmen vuoden rakentamisen jälkeen museo voitiin vihdoin avata myös yleisölle. Museon on perustanut Pentti Kronqvist, joka teki naparetkiä. Niistä retkistä museon rakentaminen saikin innoituksensa. Noilta retkiltä Pentti keräsi esineitä ja ihmisiä alkoi kiinnostaa esineiden alkuperä.
Nanoq oli ensimmäinen arktisia alueita ja Antarktista esittelevä museo koko Euroopassa. Se on edelleen Suomen ainoa kaltaisensa museo. Museo on rakennettu talkoovoimin ja sen rakentamiseen on saatu lahjoituksia. Museossa on paitsi Pentin retkiltään keräämiä esineitä, myös ihmisten lahjoittamia esineitä. Museo on varsin ainutlaatuinen käyntikohde, joka jokaisen on itse koettava.
Nanoq arktinen museo on rakennettu luonnonmateriaaleja hyödyntäen
Nanoq-museo on rakennettu hyödyntäen luonnonmateriaaleja. Luonnosta kerättyjen kivien ja turpeen avulla on museo saanut muotonsa. Rakentamisessa luonto on huomioitu, eikä missään rakentamisen vaiheessa luontoa ole tuhottu. Rakennuksen alla oleva kalliokin haluttiin säilyttää sellaisenaan, eikä sitä hävitetty. Museo on sekä rakennettu, että huollettu kokonaisuudessaan talkoovoimin. Se on luonnonläheinen rakennus, josta näkee, kuinka hyvin sitä on hoidettu.
Nanoq-museo koostuu useasta rakennuksesta, jotka sijaitsevat metsän siimeksessä. Museon sydän on Karhunpesä, jonka on ollut aikoinaan myös rakentajan omassa käytössä. Hän käytti sitä kesämökkinään. Vanhin rakennus on tehty vuonna 1956. Kaksi mökkiä toimii savusaunoina, joita myös vuokrataan ulkopuolisille.
Museon esineistö
Museon esineistö on osaksi Pentin kokoama. Osa esineistä on lahjoituksia. Toisen kerroksen tiloissa pääsee tutustumaan näyttelyyn, jossa esillä on naparetkeilijöiden välineitä ja matkatavaroita. Ensimmäisessä kerroksessa pääsee tutustumaan erikoisnäyttelyyn. Se vaihtuu vuosittain. Museossa viihtyy helposti tunteja. Se on kohde, jossa viihtyy lapsetkin. Kokoelmista löytyy muun muassa lehtileikkeitä ja naparetkeilijöiden käyttämiä karttoja. Mikäli museo ei sijaitse kotikaupungissasi, voit matkustaa sinne, vaikka linja-autolla. Matkalla kannattaa katsastaa Galaksino, jossa voit voittaa matkarahaa
Fäboda on kaunis alue Pietarsaaressa. Siellä sijaitsee upea Nanoq-museo. Se sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Pietarsaaren keskustasta. Fäbodassa on ranta, jossa voi viettää, vaikkapa aurinkoista kesäpäivää koko perheen kanssa yhdessä. Näin saa yhdistettyä museokäynnin ja rantapäivän mukavasti samalle päivälle.
Nanoq-museo – perustaja Pentti Kronqvist
Pentti Kronqvist on perustanut Nanoq museon. Hän ja talkoolaiset rakensivat museota yhteensä kolme vuotta. Museon kotipaikaksi valikoitui Pietarsaari. Pentti syntyi vuonna 1938 Vaasassa. Lapsuutensa hän vietti Pietarsaaressa. Ahtojäät ja pohjanlahti kiehtoivat häntä jo nuorena. Ensimmäisen naparetkensä hän teki vuonna 1971. Se olikin todellinen kipinä Nanoq museon perustamiselle.
Hänen ensimmäisellä retkellään mukana olivat Christer Boucht, Erik Pihkala ja Peter Boucht. Pihkala etsi neljättä miestä retkikuntaansa ja hänet neuvottiin Pentin juttusille. Pihkalalle suositeltiin Penttiä, sillä hänen lääketieteellinen osaamisensa olisi eduksi matkalla.
Nanoq-museo ei ole Pentti Kronqvistin ainoa elämäntyö. Pentti toimi 34 vuoden ajan pelastuslaitoksella ensihoitajana ja pelastussukeltajana. Eläkkeelle Pentti jäi virastaan vuonna 1994. Siitä lähtien Pentti on omistanut elämänsä Nanoq-museolle. Nanoq on ainutlaatuinen museo, jota on vaikea kuvailla sanoin. Se pitää itse nähdä ja kokea. Toiseen samanlaiseen ei helpolla törmää. Etenkään Suomessa.