Suomen saaristot
Suomen saaristot tutuiksi
Suomen saaristot ovat suosittu matkailukohde
Suomessa on tuhansia saaria. Tarkkaa lukua on mahdotonta laskea, mutta arviolta niitä on noin 179 584 kappaletta. Rannikolla sijaitsevien saarien määrä on huikea. Lähes kaikki Suomen rannikkoalueiden saarista kuuluvat neljään pääsaaristoon: Kotkan, Helsingin ja Merenkurkun saaristoon sekä Saaristomereen. Suomen saariston sesonki on lyhyt ja Saaristo-Suomen nähtävyydet ovat upeimmillaan kesällä. Saariston tutkiminen pyöräillen on mielekästä ja suosituimpia pyöräretkikohteita ovat Ahvenanmaa sekä Turun saaristo, jossa kulkee tunnettu Saariston rengastie. Monista rannikkokaupungeista tehdään kesällä saaristoristeilyjä, joten kannattaa tutustua monipuoliseen valikoimaan. Kaikilla saaristoalueilla on luontopolkuja sekä erilaisia retkeilyreittejä, joista voi nauttia jalkaisin. Loma saaristomaisemissa voi olla oman valinnan mukaan luksusta tai perinteistä mökkeilyä. Saariston tunnelmasta nauttivat lapset sekä aikuiset.
Suomen saaristot tarjoavat vaihtelua kaupunkilomalle. Suomessa lomailu on luontoystävällinen vaihtoehto ja Saaristo-Suomen kaupungit tarjoavat kulttuuri elämyksiä. Idylliset vanhat rakennukset sekä lukuisat kansallispuistot tarjoavat jokaiselle jotakin, olitpa sitten lomalla koko perheen voimin tai soolomatkalla.
Viehättävät Saaristo-Suomen kaupungit ovat tutumisen arvoisia
Suomen saaret ovat ainutlaatuinen nähtävyys ja Saaristo-Suomen kaupungit tarjoavat elämyksiä varsinkin kesällä. Isoimmat Saaristo-Suomen kaupungit ovat Helsinki, Hanko, Kemi, Rauma, Naantali, Vaasa ja Kotka. Helpoimmillaan saaristoon pääsee suoraan kaupungin keskustasta julkista liikennettä hyödyntäen. Saariston lauttaliikenne yleensä palvelee ympärivuoden, riippumatta kaupungista.
Esimerkiksi Oulusta voi tehdä päiväretken Hailuotoon, jonne pääsee oman auton lisäksi myös bussilla. Suosittu matkailureitti Saariston rengastie, sijaitsee Turun saaristossa. Reitin varrella pääsee ihastelemaan yli 200 kilometriä saaristomaisemia pyörällä tai autolla. Hangon satamasta lähtee kesäisin risteilyjä, jotka mahdollistavat monipuolisesti saariin tutustumisen. Naantali on suosittu rannikkokaupunki lapsiperheille, jonka vetonaulana toimii ehdottomasti Muumimaailma.
Kiehtova saaristokulttuuri ja historian havinaa
Kotka on historiallinen merikaupunki ja alueella sijaitsee sotahistoriastaan tunnettu Itäisen Suomenlahden kansallispuisto. Helsinkiä ympäröi meri kolmesta eri suunnasta ja tunnetuin saari on ehdottomasti UNESCO:n maailmanperintöluetteloon listattu Suomenlinna. Merenkurkun saariston alueella on myös kiehtovia nähtävyyksiä, kuten lukuisia majakoita, jotka kiinnostavat monia luontomatkailijoita. Yksi vaikuttavimmista kohteista on Seilin saari Nauvossa. Historiallisesti arvokas Seili oli 1600-luvulla mielisairaiden ja spitaalisten karkotuspaikka.
Kaikki Suomen rannikkokaupungit tarjoavat rutkasti nähtävää ja koettavaa. Rannikko on hyvin erilainen kuin sisämaa ja sillä on rikas kulttuuri. Saaristossa on satojen vuosien saatossa kerrottu lukemattomia tarinoita esimerkiksi kalastajasta, joka teki Ahdin kanssa kaupat tai haaksirikkoutuneesta purjelaivasta meren pohjassa. Tarinat kertovat meille saariston kulttuurista ja elämästä. Ruoka kertoo paljon paikallisten elämästä ja saaristossa onkin aina syöty tyypillisesti paljon meren antimia.
Suomen saaristot ja ainutlaatuinen luonto
Suomen saaristot sisältävät monia näkemisen arvoisia paikkoja sekä eläimiä. Lounaissaariston sekä Suomenlahden saaristoalueen luonto ovat rikkaimpia alueita Suomessa. Merialueilla on yli 80 000 aarin kokoista saarta, joista yli puolet sijaitsee Saaristomerellä. Biosfäärialue on ainutlaatuinen alue joka käsittää Saaristomeren kansallispuiston sekä sitä ympäröivän saaristoalueen. Saaristomeri on Suomen kansainvälisesti arvokkaimpia alueita, jossa on enemmän uhanalaisia kasveja ja eläimiä kuin missään muulla Suomessa. Pääset lukemaan lisää saariston ainutlaatuisesta elämästä rannikkoseudun sanomat -sivustollamme.
Saaristo-Suomen nähtävyydet kukoistavat kesällä ja saaristoon pääsee suoraan kaupungin keskustasta julkisella liikenteellä. Saaristoon pääsee myös tutustumaan omalla veneellä. Saaristomeren maisema on erittäin monimuotoista ja kansallispuiston alueella voit bongata yli 132 lintulajia, joista osa on uhanalaisia. Nisäkäslajeja Saaristomeren kansallispuistosta löytyy 25 ja harvalukuiset itämerennorpat elävät myös kansallispuiston vesissä. Harmaahylje on yleinen näky ja se saattaakin tulla seuraamaan veneilijöitä lähietäisyydeltä. Ulkosaaristossa jykevät kalliot kohoavat merestä tarjoten linnuille ja hylkeille lepopaikkoja.