Siirry suoraan sisältöön

Turun saaristo, tutustumisen arvoinen pala rannikkoamme

  • tehnyt
Turun saaristo, tutustumisen arvoinen pala rannikkoamme

Turun saaristoa on usein tituleerattu palana kauneinta Suomea, eikä se ole yhtään liioiteltua. Se hurmaa kävijän kuin kävijän kauneudellaan ja puhtaudellaan. Paikka on suorastaan täydellinen kiireettömyydestä nauttiville, ja toki alueella on tarjota paljon myös aktiivisemmille ihmisille. Saaristosta löytyy monipuolisesti aktiviteetteja, mutta mielettömän elämyksen se tarjoilee jo pelkällä olemassaolollaan: saaristo on täynnä toinen toistaan upeampia maisemia ja idylliseen saaristolaistunnelmaan pääsee monessa paikassa. Kauniit saaristolaiskylät hurmaavat matkailijat autenttisuudellaan, ja paikoin tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt.

Veneillessä saaristosta saa todennäköisesti parhaan tuntuman, mutta alue on loistava liikkua ja tutkia myös muilla kulkuneuvoilla, kuten polkypyörällä tai moottoripyörällä. Ilahduttavaa on, että saaristoon pääsee hyvin myös linja-autolla. Lossit ja erilaiset vesitaksit liikennöivät etenkin kesäisin alueella säännöllisesti, joten liikkuminen on tehty todella vaivattomaksi. Alueelta löytyy myös useita kauniita siltoja, joita pitkin pääsee liikkumaan saarten välillä.

Luonto Turun saaristossa on monipuolinen ja kaunis. Meri lumoaa puhtaudellaan, ja paikoin on mahdollista nähdä aivan kristallinkirkkaita vesialueita. Sisäsaaristo on äärettömän vehmas ja alueen eläin- ja kasvikunnasta löytyy hurja määrä Suomen luonnon harvinaisuuksia.

Varsinaiseen saaristoalueeseen kuuluu yli 20 000 luotoa ja saarta. Turunmaan saaristo on käsite, josta kuulee usein puhuttavan. Se tarkoittaa Paraisten kaupunkia ja Kemiön kuntaa, johon kuuluvat pienemmät Kemiö, Dragsfjärd ja Västanfrjäd. Paraisten osuus taasen koostuu pienemmistä kunta-alueista kuten Houtskär, Korppoo ja Nauvo.

Saariston Rengastie

Juuri helpompaa ja parempaa tapaa Turun saariston nähtävyyksiin ei ole kuin seurata reittiä nimeltä Saariston  Rengastie. Nähtävyyksien lisäksi reittiä noudattamalla pääsee kokemaan yhteensä kahdeksan eri lautan ja yhteysaluksen kyydit. Rengastietä kulkiessa ylittyy myös kymmenen suurta siltaa. Mielenkiintoista nähtävää on reitin varrella paljon: tutustumisen arvoisia kohteita ovat muun muassa Nauvon harmaakivikirkko ja Louhisaaren Kartanolinna. Kirkkoja on alueella muitakin  ja majakoitakin löytyy monta, niistä mainittakoon tässä erityisesti Bengtskärin majakka. Näiden lisäksi Turun saaristo kätkee uumeniinsa monia museoita ja luontotupia, joten nähtävää ja koettavaa todellakin löytyy useammallekin päivälle.

saaristo2

Aktiviteetteja

Alueella on paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja ravintoloita. Yöpyminen on jokamiehen oikeuksia mukaillen tietenkin mahdollista myös telttaillen. Aktiviteetteja on runsaasti: saaristossa on mahdollista esimerkiksi vaeltaa, pelata golfia, pyöräillä, meloa, kalastaa ja ratsastaa.