Pietarsaaren nähtävyydet ovat ainutlaatuisia

  • tehnyt
Pietarsaaren raatihuone.

Vaikka Pietarsaari ei ole Suomen suurimpia kaupunkeja, se tarjoaa silti paljon nähtävää ja koettavaa. Pietarsaaren nähtävyydet tarjoavat jotain niin luonnon, historian kuin matkailunkin ystäville. Kaupungissa sijaitsee esimerkiksi Suomen ensimmäinen arktinen museo Nanoq, jossa voi tutustua arktisiin kansoihin, kulttuureihin ja tapoihin. Museoalueella on jälleenrakennettuina useita arktisen alueen rakennuksia. Niitä ovat esimerkiksi pohjoisgrönlantilainen turvemaja, kullankaivajan leiri ja maailman pohjoisin kirkko.

Pietarsaaren nähtävyydet luonnossa

Monet Pietarsaari nähtävyydet tarjoavat upeita luontoelämyksiä. Esimerkiksi Fäboda on ollut jo vuosikymmenien ajan ollut pietarsaarelaisten keidas. Noin kymmenen kilometrin päässä kaupungista sijaitseva paikka tarjoaa runsaasti hiekka- ja kalliorantoja ja lähes koskematonta luontoa. Alueella sijaitsee myös Fäboda-Pörkenäsin luontopolku ja Fäboda Café & Kitchen -ravintola. Se tarjoaa loistavat mahdollisuudet vapaa-ajan viettoon niin paikallisille kuin turisteillekin.

Mässkärin saari on toinen upea luontokohde kaupungissa. Saarella on tyhjilleen jäänyt luotsiasema. Nykyisin se palvelee yleisöä nimellä Mässkärin Luontoasema ja siellä on myös esimerkiksi yöpymistilat. Saarella on myös saaristoluonnosta kertova luontopolku, tunnusmajakka, joka on rakennettu vuonna 1856. Mässkär tarjoaa tietenkin myös upeita luonto- ja vesimaisemia, joten se on loistava vapaa-ajan kohde etenkin lämpimällä säällä.

Pietarsaari nähtävyydet – historian havinaa

Jokaiselle turistille pakolliset Pietarsaaren nähtävyydet sisältävät tietenkin myös Pietarsaaren raatihuoneen. Upea puurakenteinen rakennus sijaitsee kaupungin Kauppatorin itälaidalla kaupungin historiallisessa keskustassa. Kaupungintaloksi rakennettu raatihuone on arkkitehti Georg Wileniuksen suunnittelema ja vuonna 1877 valmistunut rakennus. Kaupungin historiallinen keskusta raatihuoneine mukaan luettuna kuuluu Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Nykyään vanhassa rakennuksessa toimii muun muassa Pietarsaaren paikallistelevision studio.

Pietarsaaren nähtävyydet tarjoavat myös tietoa siitä miltä 1800-luvun vauras koti on näyttänyt. Zacharias Topeliuksen lapsuudenkoti Kuddnäs nimittäin sijaitsee kaupungin lähellä Uudessakaarlepyyssä. Tilasta on säilynyt viisi rakennusta. Näistä esimerkiksi valkoisen päärakennuksen perusnäyttely esittelee talon elämää Topeliuksen perheen aikana. Päärakennus restauroitiin ennen Zacharias Topeliuksen syntymän 200-vuotisjuhlaa.

Vietä aikaa vanhassa satamassa

Tämä noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva satama sijaitsi paikalla 1800-luvun puoleenväliin saakka. Merenkulku oli kaupungille tärkeää ja siksi alueella kuhisi toimijoita. Nykyään satama huokuu rakennuksineen historiaa ja on suosittu virkistyskohde. Hiekkaranta, kaunis metsä ja huvivenesatama tarjoavat mahdollisuuden viettää rentoa päivää satamassa. Voit vaikkapa istua rannalla katsellen historiallisia maisemia ja vaihtaa kuulumisia tai pelata Comeon live casino -pelejä puhelimellasi.

Skata on myös suosittu nähtävyys, joka tarjoaa hieman erilaisia maisemia kuin esimerkiksi Mässkär ja muut luontokohteet. Pietarsaaren vanha puukaupunginosa Skata on yksi Suomen suurimmista yhtenäisistä puutaloalueista. Se on myös sekä paikallisesti että valtakunnallisesti arvokas ja ainutlaatuinen kulttuurihistoriallinen ympäristö, jonka vanhat puutalot ovat tunnelmallisia.

Monet Pietarsaaren nähtävyydet tarjoavat luontoelämyksiä

Pietarsaari tunnetaan etenkin luonnostaan ja se tarjoaakin edellä mainittujen luontonähtävyyksien lisäksi paljon muitakin luontokohteita. Kaupungissa esimerkiksi sijaitsee yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista. Ilveskivi on 16 metriä korkea ja sinne pääsee portaita pitkin. Keskivaativa reitti sisältää myös pitkospuita, siltoja ja reittimerkintöjä sekä katoksen, jonka alla voi syödä eväitä. Paikka sopii myös useille lapsiperheille, mutta ei ole esteetön.

Melko lähellä Pietarsaarta sijaitseva Storsandin hiekkaranta Uudenkaarlepyyn Monäsin kylässä on yksi alueen kauneimmista hiekkarannoista. Se on myös luonnonsuojelualuetta, joka soveltuu niin auringonottoon kuin retkeilyynkin. Etenkin kesäisin loistavassa kohteessa viihtyy helposti perheen kesken koko päivän.

Pietarsaaren nähtävyydet eivät myöskään rajoitu edellisiin nähtävyyksiin, sillä kaupungissa riittää paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Siellä esimerkiksi juhlistetaan vuosittain kaupungissa syntynyttä kansallisrunoilijaa J.L. Runebergiä ja kamarimusiikkifestivaali Rusk kokoaa talvisin kaupunkiin kotimaisia ja ulkomaisia muusikoita. Lisäksi kaupunki on myös kauniin 7 sillan saaristotien varrella. Tämä reitti on voittanut jopa palkintoja, eli se on tutustumisen arvoinen.