Siirry suoraan sisältöön

Turunmaan suurimmassa saaressa sijaitsee Nauvon kirkko

  • tehnyt
Nauvon keskiaikainen kivikirkko

Turunmaan suurimmassa saaressa, Storlandetissa, sijaitseva Nauvon kirkko on rakennettu keskeiselle paikalle. Alueen historiasta kertoo lähistöllä olevat pronssikautiset haudat. Saaren sijainti, hyvät kulkuyhteydet ja satamiksi sopivat lahdet ovat houkutelleet ihmisiä jo kauan. Kirkosta on mainintoja 1300-luvulta ja oletetaan, että saarella on ollut puukirkko jo silloin. Vaikka nykyisen, keskiaikaisen kirkon sanotaan olevan 1430-luvulta, on virolaisesta kalkkikivestä rakennettu sakaristo sitäkin vanhempi.

Nauvon kirkko on monen aikakauden summa

Harmaakivikirkko on keskeisellä paikalla Nauvon kirkonkylässä. Sitä ympäröi kirkkomaa sekä seurakuntatalo, kunnantupa ja Marttatalo. Itse kirkkoon on rakennettu myöhemmin lisäosia. 1600-luvulla rakennettu pikkukirkko on toiminut aluksi hautakappelina, mutta toimii nykyään kastekappelina. Toinen hautakappeli ja luuhuoneet on lisätty 1700-luvulla. Kellotapuli on valmistunut kahdessa osassa, 1750 alaosa ja kahdeksankulmainen kellokerros myöhemmin. Porttihuone on rakennettu harmaakivestä 1767.

Nauvo on historiallisesti mielenkiintoinen paikka. Vaikka museon suojiin on siirretty alkuperäistä esineistöä, löytyy kirkosta vielä paljon historiallista nähtävää. Keskiaikainen triumfikrusifiksi on paikoillaan ja kalkkimaalauksiakin on nähtävillä holveissa, katossa ja pylväissä. Nykyiset urut ovat vuodelta 1791 ja ovat tuolta vuosisadalta yhdet suurimmista Suomessa käytössä olevat. Saarnastuoli on Westlingin valmistama vuodelta 1870 ja kirkon katossa roikkuu votiivilaivana Aidin pienoismalli vuodelta 1971. Kansallismuseoon on kirkosta siirretty mm, Suomen vanhin urkusoitin 1660-luvulta, alttarikaappi ja lasimaalauksia.

Historiaa ja nykypäivää

Nykypäivänä Nauvon kirkko on aktiivisesti käytössä sekä seurakunnan jumalanpalveluskäytössä, että esimerkiksi konserttien pitopaikkana. Ajantasaisia aukioloaikoja voi kysyä Paraisten kirkkoherranvirastosta tai Nauvon kappalaiselta. Kirkon ympäristössä näet myös eri aikakausien rakennushistoriaa ja vireän saaristokylän elämää. Entisen Nauvon kunnan alueella on myös Seilin kirkko, joka kuuluu Seilin hospitaalin rakennuksiin.

Avainsanat: