Esittelyssä Nauvo

  • tehnyt
esittelyssä Nauvo

Tällä kertaa tarkastelemme aluetta nimeltä Nauvo. Olemme sitä jo aiemmissa postauksissa hiukan ehkä sivunneet, mutta haluamme omistaa sille nyt aivan oman osionsa, sillä se on itse asiassa meille erittäin rakas paikka ja toivommekin, että mahdollisimman monet ottaisivat tästä nyt vaarin ja muistaisivat alueen sitten, kun suunnittelevat seuraavaa kesälomareissua. Nauvo on alueena todella kaunis ja elinvoimainen, rauhallinen ja rauhoittava. Nauvo voi väestöltään olla todella piskuisen oloinen paikka, mutta sen alue on niin laaja, että erilaista saaristomaisemaa löytää sieltä suurin määrin. Suosittelemme varaamaan Nauvoon tutustumiseen useampia päiviä – viikonlopussa ehtii jo nähdä paljon ja saada hyvää tuntumaa alueeseen, mutta kaikken parhaimmillaan se näyttäytyy matkaajalle, jos aikaa varataan enemmän kuin vain muutamia päiviä.

Alue

Nauvo muodostuu pääasiassa kahdesta suuremmasta saaresta, jotka toimittavat pääsaarten virkaa. Niiden lisäksi tätä äärettömän kaunista aluetta on muodostamassa myös 3000 pientä saarta ja luotoa. Kuten sanottu jo aiemmin, maisema vaihtelee todella runsaasti ja tämä onkin ominaisuus, joka saa Nauvon alueen tuntumaan niin ainutlaatuiselta.

Nauvo sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä Turusta ja virallisesti se kuuluu Turunmaan saaristoon ja tarkemmin sanottuna Paraisten kaupunkiin. Oma auto on erittäin toimiva peli, jos mietitään Nauvoon matkustamista, mutta on varmasti sanomattakin selvää, että kaikkein paras keino matkata alueelle on omalla veneellä – jos mahdollista, tietenkin purjeveneellä.

Keskustan alue on todella miellyttävä. Iltaisin Nauvosta tulee mieleen ihanat, lämpimät ja pimenvät illat kesäasunnollamme Sardiniassa. Valot, tuoksut ja äänet vievätkin meidät usein takaisin lapsuutemme kesiin, jotka vietimme sekä Sardinian, että ylipäänsä Välimeren alueella. Sitä yhtä ihanaa purjevenettä meillä on usein vieläkin hirmuinen ikävä. Nykyään aika ei edes riittäisi Sardiniaan joka kesä kuten lapsuudessa. Välillä ihmettelen, miten isä ja äiti saivat aikaiseksi kesät Välimerellä, kun itselläni ei edes ole lapsia ja siltikään ei vaan rahkeet riitä lähtemään sinne joka kesä. Onneksi meillä on sentään yhä Suomessa muutama purjevene ja tämä ihana alue, Nauvo.

Kun olemme Nauvossa, emme yleensä juurikaan poistu alueelta. Siihen ei nimittäin ole mitään tarvetta, sillä Nauvon keskustasta saa kyllä kaiken, mitä voi tarvita. Kaikki palvelut ovat Nauvossa todella lähellä. Keskustassa on kaksi elintarvikemyymälää ja pankkiautomaati, huoltoasema ja apteekki. Erityisesti Linda on meistä se, joka viihtyy myös Nauvon pienellä torilla. Iltaisin menemme yleensä syömään yhteen monista Nauvon hyvistä ravintoloista, jotka tarjoilevat mitä maittavimpia ruoka-annoksia kauden parhaista raaka-aineista. Henkilökohtainen suosikkini on kuitenkin Nauvossa vierasvenesatama. Se on paikka, missä treffamme ystäviä ja vietämme aikaa veneellä illan pimetessä. Nauvo on oikeastaan semmoinen kaveriporukan kohtauspaikka, jollaista ei muualta Turun Saariston alueelta löydykään.

Nähtävyyksiä

nauvo

Koska Nauvo on meille oikeastaan kuin toinen koti, on aluksi hiukan jopa vaikeaa alkaa erittelemään nähtävyyksiä, sillä mielestämme Nauvo on yksinkertaisesti tunnelmaltaan ja kaikelta olemukseltaan  kokemus ja nähtävyys. Mutta, pläräsimme tuossa hiukan esitteitä ja nettisivuja ja tajusimme että onhan täällä esimerkiksi historiallisia kirkkoja, jotka kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Kaikkein tunnetuin on todennäköisesti Nauvon kirkko. Se on rakennettu jo 1400-luvulla. Kirkosta löytyviä Schwan-urkuja tullaan katsomaan tänne todella pitkien matkojen päästä, joten yleissivistyksenkin kannalta on ihan hyvä käydä ne näkemässä.

Seilin kirkko on myös näkemisen arvoinen. Se löytyy itse asiassa Seilin saaresta, joka on aikoinaan toiminut paikkana, minne spitaalitautia sairastaneet karkoitettiin. Seilin kirkolla on silläkin melko kunnioitettavat lukemat mittarissa, sillä ikää sillä on yli parisataa vuotta. Nötön kirkko on toinen näkemisen arvoinen paikka, sillä sekin on vihitty käyttöön jo reilusti ennen 1800-luvun alkua.

Yhteenveto

Nauvo on nähtävyys ja kokemus, joka ei todellakaan avaudu päivässä tai parissa. Kannattaa varata vähintäänkin pitkän viikonlopun verran aikaa, kun lähtee tutustumaan Nauvoon!