Siirry suoraan sisältöön

Rannikkokaupunki Kotka

  • tehnyt
Rannikkokaupunki Kotka

Kotka sijaitsee Kymenlaaksossa, Suomenlahden rannalla. Se valittiin vuonna 2015 Suomen parhaaksi rannikkokaupungiksi Ylen Puoli seitsemän -ohjelman suuren suosion saavuttaneessa katsojaäänestyksessä. Ääniosuus oli aivan ylivoimainen!

Historiaa

Kotkan alueella on pitkä historia, joka sai alkunsa virallisissa kirjoissa jo vuonna 1642, kun Kymi itsenäistyi omaksi seurakunnakseen. Kaupungistuminen vaikutti Kotkan syntyyn, sillä vuonna 1879 Kymistä erotettiin ensin Kotkan kaupunki ja vielä 1951 myös Karhulan kauppala. Kuntaliitos, joka tehtiin vuonna 1977, sai aikaan sen, että Kotkan kaupunki kuitenkin jälleen laajeni ja tänä päivänä se käsittääkin lähes kaikki alueet, jotka ovat eri aikoina kuuluneet Kymiin.

koootk

Saaristo

Kotkan saaristo on kaunis ja paikoin todella karukin. Saaristossa on nykyään paljon uusia kohteita, kuten armeijan käytöstä poistuneet Rankki ja Kirkonmaa. Ne ovat saaria, joita on viime aikoina kunnostettu erityisesti matkailukäyttöön. Saarilla on paljon rehevää luontoa, joka johtuu siitä että saarilla ei juuri koskaan ole harjoitettu minkäänlaista metsänhoitoa.

Varissaari on vanha linnakesaari aivan Kotkan edustalla. Aikoinaan siellä oli Ruotsinsalmen merilinnoitukseen kuuluva Forth Elisabeth, ja nykyään saarella onkin nähtävissä tuolta ajalta peräisin olevia linnoitusrakenteita ja raunoita. Merimatkaa tälle saarelle kertyy mantereelta vain vaivaiset kymmenen minuuttia. Varissaaressa on uimaranta, rantalentiskenttä ja lisäksi sieltä voi vuokrata SUP-lautoja. Upeat maisemat tarjoavat myös hienon mahdollisuuden patikointiin. Paikalliset tulevat Varissaarelle myös retkieväidensä kanssa viettämään rattoisaa kesäpäivää.Saarella toimii suosittu ravintola Vaakku, jonka menu vetää vertoja isompien kaupunkien ravintoloille. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Jos ruokalistalla on korvasienikeittoa, tilaa se. It is to die for.

Näkemisen arvoiset paikat ja maisemat eivät toki rajoitu vain saaristoon, vaan myös mantereen puolella on tarjottavaa matkailijoille. Sapokan venesatama sijaitsee aivan Kotkan keskustan tuntumassa ja sen lähistöltä löytyy paljon palveluita ja runsaasti kiinnostavaa nähtävää. Satamalaiturin välittömässä läheisyydessä sijaitsee Maretarium. Siellä vierailijat pääsevät tutustumaan Itämeren eläimistöön. Itse Sapokanlahti on siis vierasvenesatama, jossa suurimmat veneet voidaan kiinnittää kylkikiinnityksellä Kotkan Kantasataman puolelle. Sapokka alueena on kesäisin täynnä elämää: siellä vietetään muun muassa kalamarkkinoita ja etenkin viikonloppuisin paikalliset istuvat iltaa merenrannan terasseilla ja kahviloissa.

Kotkassa järjestetään joka kesä Kotkan Meripäivät, jotka ovat myös kokemisen arvoiset. Joka vuosi esiintyjälista on todella vaikuttava ja julkkikset kuten Teemu Selänne parkkeeraavat jahtinsa Kotkaan niiden ajaksi. Jos Meripäivät ja Kotka kelpaavat Teemulle, ne kelpaavat myös sinulle.